Sada kada ste uradili piercing za negovanje istog korisite Baby Merimin ili Seba Med baby običan sapun bez dodataka, parfema, ulja, mleka i slani rastvor Marisol sprej, takođe bez ikakvih dodataka. Slani rastvor takođe možeti i sami napraviti od destilovane ili pokuvane vode i morske nejodirane soli ili himalajske soli. Tako što u 200ml vode rastvorite ¼ kašičice soli i sa time da ispirate.

Sa negom krećete istog dana odnosno večeri kada ste uradili piercing, ako je piercing prekriven gazom, gazu skinete i ne vraćate je nazad. Piercing čistite dva puta dnevno. Prvih nedelju dana koristite samo sapun i vodu ujutru i uveče uz pomoć čistih pamučnih štapića za uši ili čistim prstima tako što pokvasite piercing i napravite sapunicu na štapicu i dobro operete nakit, kožu i sam kožni kanal kroz koji prolazi nakit, odnosno uz pomoć pomeranja nakita gore-dole ili napred-nazad time omogućavate da sapunica uđe u kanal i očisti unutrašnost samog piercing-a.

piercing

Tako par minuta dok piercing nije potpuno čist, na isti način i ispirate piercing, pomeranjem nakita na isti način, ali kada ispirate koristite isključivo vodu dok sapunica potpuno ne izađe iz kanala. Kada je čist piercing, sušite uz pomoć ubrusa ili suvih čistih pamučnih štapica za uši da pokupite višak vode odnosno tapkanjem, nikako grubim brisanjem.


Nakon nedelju dana kada počinje period korišćenja slanog rastvora, pre sapunjanja piercing potapate slanim rastvorom koji ste kupili ili sami napravili. Zašto? Nakon nedelju dana počinje da se stvara malo gušća limfa, to je normalan proces zarastanja piercing-a. Potapate uz pomoć pamučnih štapića za uši tako što pokupite tim slanim rastvorom i štapicem sve naslage na piercing-u, nakitu i u kanalu i to potapanje radite dva, tri minuta slobodno. Slani rastvor pospešuje zarastanje piercing-a .

Nega nakon piercing-a može trajati minimum dva meseca pa čak i do godinu dana. Za pupak obavezno 6 meseci, redovno održavanje bilo kog piercing-a 2 puta dnevno. Nemojte pomerati nakit na suvo, niti ga pitati neopranim rukama ili se igrati sa istim, takođe piercing ne sme da se smrzava, a ni da se pregrejava. Dakle kad je zima zaštitite ga pamučnom odećom, a leti ne sme da bude direktno na suncu ili solarijumu.

Ne sme da dodje do trenja, udaranja, potiskivanja piercing-a. Ako dođe do toga javite se za savet ili kontrolu.

Izbegavajte prvi period bazene, jezera, reke zbog mogućnosti infekcija. More je dobrodošlo ali u tom slučaju češće koristite sapun (3-4 puta dnevno). Nemojte preterivati u nezi. Preterana nega nije dobra isto kao i kad ne biste negovali piercing jer dolazi do isušivanja tkiva.

Ako ste hipersenzitivni, gladni ili umorni može doći do vrtoglavice, mučnine i nesvestice i tad dišite duboko. Udišite na nos duboko a ispuštajte vazduh na usta, rashladite se vodom ili oblogama hladnim po čelu, vratu. Stiskajte šakama da proradi cirkulacija i pogled pravo, ni dole ni gore. Ako vam se dese u toku čišćenja te neprijatnosti najbolje bi bilo da bude neko pored vas prvih par puta dok se ne naviknete.

Piercing

Nisu uobičajni krvarenje u prvih 48 sati, svrab u narednim nedeljama, modrice i podlivi, ali ako dođe do toga nije komplikacija. Jako je bitno da nosite udoban nakit i jako je bitno da ne vadite nakit u toku negovanja piercinga ni u prvih 2-6 meseci. Nakit mora da bude malo veći da bi mogli lepo da negujete da ima prostora, a nakon zarastanja stavite kraći nakit koji odgovara za Vaš piercing.

Takođe ako se javi infekcija, osetite toplotu, pojavi se gnoj (tecnost žuta i rastegljiva) umesto normalnog sekreta dođite ili pozovite u najkraćem roku za savet. U slučaju infekcije NE VADITE NAKIT iz piercinga, mora da ostane u telu jer uz pomoć njega lakše će se izbaciti gnoj.

U slučaju da se ne obratite za savet, u ranoj fazi infekcije, crvenila i otoka reskirate svoj piercing na sopstvenu odgovornost. Može doći do potkožne folikule koja se puni gnojem ili uz sam pirsing i moze biti trajno promenjena boja kože i dugo osećati bol i neprijatnost.

Može doći takođe i do odbacivanja nakita, tada organizam ne prihvata strano telo i u tom slučaju može da se pređe na nakit od bioplasta. Odnosno biološke plastike.

Nemojte koristiti jod, hydrogen, niti antibiotske masti ako je piercing zdrav. Samo ako sumnjate da je pod infekcijom i tada se prvo obratite za savet, pa ćete onda dobiti dodatnu negu koja objašava na koji način se leči piercing.

U slučaju da vam ispadne nakit i ne možete da ga vratite sami, stavite bilo koji nakit i dođite da očistimo mesto i vratimo odgovarajući vaš nakit koji ste imali. Redovno proveravajte zategnutost navoja bar jedanput dnevno da ne bi došlo do ispadanja nakita.

Za bilo kakav savet ili problem kao i za kontrolu uvek možete da se obratite putem telefona, email-a, facebook-a ili da dođete.

I konačno, UŽIVAJTE U PIERCING-U OBAVEZNO i hvala vam na poverenju! :-)